Η Aγία Κυριακή

 

 

Το παλαιότερο μνημείο που σώζεται στη Μανωλιάσσα είναι το εκκλησάκι Αγ. Κυριακής, που είναι χτισμένο στον ομώνυμο χώρο και σήμερα ο ναός του κοιμητηρίου του χωριού μας.

Αποτελεί το μοναδικό δείγμα που μαρτυρά την πλούσια αρχιτεκτονική μας παράδοση. Μεγάλοι πέτρινοι όγκοι δημιουργούν τοίχο πάχους περίπου ένα μέτρο. Έχει μια και μοναδική τοξοτή είσοδο πάνω από την οποία υπάρχει εσοχή (τυφλό παράθυρο) που στέφεται με μονοκόμματη τοξοτή πέτρα. Στον ίδιο κάθετο άξονα ένα δίλοβο παράθυρο ολοκληρώνει συνθετικά την πρόσοψη του ναού. Η γυμνή πέτρα προσδίδει την αίσθηση της σταθερότητας, της διάρκειας και της εναρμόνισης με το τραχύ ορεινό τοπίο, ενώ από κοντά φανερώνει τη μαστοριά του τεχνίτη. 

Η Αγία Κυριακή είναι ό,τι απέμεινε από το μικρό μοναστικό κέντρο που λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του αιώνα μας. Είναι χτισμένη μέσα σε ένα χώρο περίπου 10 στρεμμάτων. Ο χώρος περιλαμβάνει χωράφια, ακαλλιέργητη και δασώδη έκταση. Υπάρχουν “γρέβες” από το κτηριακό συγκρότημα του μοναστικού κέντρου. Μαρτυρίες ασκητικής ζωής για άσκηση και προσευχή, για την πνευματική τελείωση. Από την δεκαετία του ΄40 ο χώρος που βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά της Αγ. Κυριακής χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ταφής των νεκρών. Μέχρι τότε το κοιμητήριο ήταν στον Άη Γιώργη, στη θέση που σήμερα βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο.

 


 

Ο Προφήτης Ηλίας ή Άϊ-Λιάς

 

 ailias

Ο Προφήτης Ηλίας είναι ιστορικό μνημείο του χωριού μας και βρίσκεται στην Ανατολική κορυφογραμμη των Μανωλιασσίτικων βουνών στα όρια με το Επισκοπικό. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου βουνού, δεν γνωρίζουμε πότε. Είναι χτισμένος με πέτρα και οι διαστάσεις του είναι 6,7 μέτρα μήκος και 4,7 μέτρα πλάτος. Το εκκλησάκι που συνδέεται άρρηκτα με τις μάχες της Μανωλιάσσας το 1912-13. Έγινε επισκευή τη δεκαετία του 1920 και επισκευάστηκε ξανά το 1961. Από τη θέση αυτή μπορεί κανείς να δει όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων μέχρι το Μιτσικέλι και το Μεγάλο Περιστέρι. Ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία γίνεται και ημερήσιο πανηγύρι.

 


 

Ο Άγιος Γεώργιος ή ο Άϊ Γιώργης

 

aggeorgios3 Ο ναός χτίστηκε το 1952 με προσωπική εργασία ανδρών και γυναικών και ολοκληρώθηκε από το συνεργείο Βασιλικής Πρόνοιας με το πρόγραμμα στέγασης. Στην ίδια θέση υπήρχε παλιός ναός βασιλικού ρυθμού με χαγιάτι και στέγη με πλάκες. Εκεί που είναι σήμερα το νέο καμπαναριό υπήρχε παλιό πετρόχτιστο. Αυτό το καμπαναριό κατεδαφίστηκε το 1952. aggeorgios4
Ο παλιός ναός   Το παλιό καμπαναριό

 


 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγιά

 

 08sel5

Ο ναός είναι χτισμένος στον κάμπο κοντά στο μεσοχώρι δίπλα στο δημοτικό σχολείο και είναι βασιλικού ρυθμού. Η μορφή που έχει σήμερα ο ναός δόθηκε το 2000 με τη συνδρομή κατοίκων και φίλων. Μετά το κάψιμο του Αγίου Γεωργίου η Παναγιά ήταν ο κεντρικός ναός του χωριού. Η κόγχη του ιερού είναι η παλιά και έχει σηκωθεί το δάπεδο. Ο παλιός ναός ήταν ερειπωμένος από το 1917 μέχρι το 1935, είχε 14 μέτρα μήκος και είχε δύο πόρτες, μία δυτικά και την άλλη νότια. Στον προαύλιο χώρο γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας.

 

 

 


Η Αγία Τριάδα

 

 08sel4

Ο ναός είναι χτισμένος στο ύψωμα του Άϊ-Λιά δίπλα στις κεραίες. Χτίστηκε στο διάστημα που είχε εγκαταληφθεί ο παλιός Άϊ-Λιάς και μετά την ανακαίνιση του παλιού επαναλειτούργησε και η εκκλησιαστική επιτροπή αποφάσισε την μετονομασία του σε Αγία Τριάδα.

© 2024 Μανωλιάσσα.