Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων στις μάχες της Μανωλιάσσας το 1912-13

22 Φεβρουαρίου 2013
f79

τ'αχνάρια φύλλο 79

Μνημείο Πεσόντων στήθηκε στην ιστορική Μανωλιάσσα

Ένας βράχος που μεταφέρθηκε από τον Ταΰγετο, ένας πύργος που δημιουργήθηκε με τα υλικά της Μάνης και μια μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφονται τα ονόματα 260 πεσόντων στους λόφους της Μανωλιάσσας. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της σύγχρονης Ελλάδας σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Στα ίδια υψώματα όπου πολέμησαν πέρα από τον τακτικό στρατό έ004να πλήθος εθελοντών σήμερα έσμιξαν οι ήχοι της Ηπείρου, με εκείνους της Κύπρου, με τα ριζίτικα της Κρήτης και τα μοιρολόγια της Μάνης.

Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στη διάρκεια της οποίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων, το οποίο αποτελεί δωρεά του Νικόλαου Μαυροειδόγγονα.

Συγκινητική ήταν η παρουσία συλλόγων από τη Μάνη οι οποίοι φέτος δίνουν δυναμικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Συγκινητική επίσης η παρουσία Κρητών και Κυπρίων, τους οποίους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος για την παρουσία και την προσφορά τους. Στο ίδιο μνημείο κατατέθηκαν και λίγα λουλούδια από την Ίο, από τον δισέγγονο ενός εκ των πεσόντων. Είναι από τις στιγμές όπου η θυσία ζωντανεύει και πέραν όλων των άλλων αναδεικνύει τη δύναμη του εθελοντισμού. Όλων εκείνων που από κάθε γωνιά του κόσμου ήρθαν και πολέμησαν στο Μπιζάνι για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Πρωινός Λόγος Φεβ. '13

 

 

 


Τα νέα Οιτύλου έγραψαν:

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εκδήλωση στην Μανωλιάσσα

 Φόρος τιμής και κατάθεση στεφάνων στην Μανωλιάσσα όπου δόθηκαν οι αποφασιστικές μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννήνων το 1912-13. Οι Μανιάτες μαζί με Ηπειρώτες, Κρήτες και Κύπριους συγκεντρώθηκαν στο ύψωμα όπου πολέμησαν οι πεσόντες εθελοντές και με συγκίνηση ακούσαμε ριζίτικα της Κρήτης και μοιρολόγια της Μάνης υπό τον ήχο των Μανιάτικων όπλων.

 Παρακολουθήσαμε τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Μανιατών, ένα βράχο που μεταφέρθηκε από τον Ταύγετο, όπου απάνω του δημιούργησε και δώρησε ο Νικόλαος Μαυροειδόγγονας έναν Μανιάτικο πύργο που δημιούργησε από τις πέτρες της Μάνης. Δίπλα του μια μαρμάρινη στήλη όπου αναγράφονται τα ονόματα 260 πεσόντων στους λόφους της Μανωλιάσσας.

Μετά την εκδήλωση η κάτοικοι της Μανωλιάσσας είχαν ετοιμάσει μπουφέ στο πολιτιστικό τους κέντρο για να μας υποδεχτούν.

 

 


19-02-2019 

Αντιπροσωπεία από την Ανατολική Μάνη για άλλη μια χρονιά βρέθηκε στη Μανωλιάσσα Ιωαννίνων (Θέση Εικονίσματα) αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων πριν από 106 χρόνια.

 

 


Φωτογραφικά στιγμιότυπα

 

© 2024 Μανωλιάσσα.